rekonstrukce hotelu Villa Voyta Praha 4 – 1991

hotel paříž rekonstrukce a interiéry 1994

rekonstrukce Obecního domu interiéry 1992-1995

interiér administrativní budovy ČEZ BBC e 2007

« 1 z 2 »

Interiér je koncipován tak, aby svou podstatou zhmotnil korporátní identitu firmy a vyjádřil její charakteristické znaky – energii, dynamiku, sílu, vysoce organizovanou strukturu, moderní charakter. Výše zmíněné se odráží ve volbě výrazových prostředků ? kvalitní a trvanlivé materiály, výrazná barevnost, lesklé a čisté povrchy, variabilita dispozičního řešení, práce se světlem ? odrazem a prosvětlením všech prostor.

 

V budově jsou uplatněny dva koncepty interiéru, které odráží dva celky, odlišné svým provozem.

 

Prvním je vstupní část budovy v 1.NP, která zahrnuje halu s recepcí, atrium a komunikační centrum, tvořené variabilními konferenčními místnostmi a prostorem pro občerstvení, a dále pak prostornou jídelnou pro zaměstnance.

Tyto prostory jsou pojaty jako reprezentativní, s důrazem na eleganci, jednoduchost a čistotu interiéru. Barevný kontrast tmavě čokoládově hnědé s bílou barvou je podtržen kombinováním lesklých a matných povrchů s bílou a stříbrnou.

Výtvarného efektu je dosaženo využitím kontrastu materiálů ? na podlaze se střídá technický povrch lesklé nerezové mozaiky v komunikačně zatížených částech s hrubou přírodní strukturou tmavě hnědého sisalového koberce v klidnějších prostorech. Na stěnách je použit velkoformátový obklad s horizontálním členěním, zvýrazněným negativními spárami. Základním materiálem je leštěný tmavě hnědý španělský mramor s bílým fládrem, který jako jednotící prvek prostupuje celým prostorem. Kamenný obklad je v části komunikačního centra doplněn stejně formátovaným obkladem z lesklých lakovaných desek v barvě bílé. Na mobilních příčkách je z akustických důvodů použit textilní kazetový obklad v béžové a tmavě hnědé barvě. Kruhové sloupy jsou obložené skleněnou mozaikou v zlatavě hnědých odstínech.

V jídelně pro zaměstnance je kámen doplněn sytě oranžovým lakovaným obkladem, který vytváří méně formální a přátelské prostředí. Kontrast je zvýrazněn střídáním sestav černých a bílých stolů a židlí, jejichž lesklé provedení podporuje dojem čistoty a dynamiky interiéru.

Celkový dojem dotvářejí i doplňky ? místo běžných záclon jsou použity kompozice z plastových ?řas? v bílé barvě, které oživují a odlehčují i plochy obkladů. V jídelně jsou použity paravány z plexiskla s prořezávaným vzorem, prosvětlené ze stran diodovými pásky, skrytými v nerezové konstrukci, což vytváří zajímavý světelný efekt a vnáší do prostoru energii. Symbolika energie a vysoce organizované struktury, která vyjadřuje charakter firmy, se objevuje i ve ztvárnění recepčních pultů. Jsou vytvořeny z prosvětleného bílého Coralitu s plastickým vzorem rotujícího loga firmy.

 

Druhým celkem je vlastní administrativní část budovy. Jedná se o velkoprostorové kanceláře, doplněné o jednací místnosti a kanceláře ředitelů, oddělené skleněnými příčkami ? opět se vzorem rotujícího loga. V prostoru kanceláří jsou dále umístěny stolky s pohodlnými křesly pro neformální jednání a šatní skříně. Sestavy pracovních stolů jsou odděleny oboustrannými skříňkami, které tvoří klidnější prostor pro soustředěnou práci. K příjemnému rozdělení prostoru jsou použity také rostliny ve velkých bílých nádobách.

Hlavním cílem bylo vytvořit dynamické a přátelské pracovní prostředí a vyhnout se běžnému šedo-šedému interiéru, který je v kancelářích téměř standardem. Základem barevnosti jsou zdůrazněné koridory, tvořené barevnými kobercovými čtverci v 7 výrazných odstínech, plocha pod pracovními místy je pak jen šedá šachovnice. Dalším barevným akcentem jsou zástěny z plexiskla ve firemní oranžové barvě, oddělující jednotlivá pracovní místa. Jednoduchou barevnost nábytku (světle šedá a bílá) oživují barevné židle a křesla.

 

Zvláštní pozornost byla věnována osvětlení. Jsou zde použité pro kancelářské prostory netypické stojací lampy, vždy jedna lampa pro 2 stoly. Vybraný typ vytváří osvětlení s přímou i nepřímou složkou, která vzniká odrazem světla o strop. Výsledkem je velmi příjemné, měkké osvětlení s možností individuální regulace jeho intenzity přímo u jednotlivých pracovních míst.

rekonstrukce kancelářské budovy Praha Malešice 2002

rodinný dům rekonstrukce interiérů – 2011

Moderní byt 9/2011                                                              rubrika/byt od A do Z

Žádnou chalupu, ale moderní interiér

TEXT/LENKA SAULICHOVÁ, FOTO/IVETA KOPICOVÁ

Rustikálně laděný interiér domu postaveného v polovině devadesátých let v krásném prostředí nedaleko Prahy Dáše nikdy k srdci nepřirostl. Respektovala manželovo rozhodnutí, ale jeho náklonnost k tomuto stylu nesdílela.

 

Dnes je ale všechno jinak a váš dům září elegancí. Bylo hodně těžké po patnácti letech přesvědčit manžela, abyste se pustili do tak náročné a nákladné rekonstrukce?

Dáša: Bylo to velmi obtížné, ale čekala jsem opravdu dlouho. Seznámila jsem se s architektkou Evou Heyworth  a její prací, která mě uchvátila. S její pomocí se mi ho nakonec podařilo přesvědčit.

Proč jste se změnám tak bránil?

Pavel: Dlouho jsem žil v a pracoval v Rakousku. Oblíbil jsem si zejména jejich venkovský styl prostředí, který vnímám velmi pozitivně, a také jsem se nedokázal smířit s tím, že by se měla odstranit naše, z mého pohledu, dobrá a kvalitní kuchyň obložená kamenem. Původně jsem souhlasil jen s vybudováním francouzských oken a prosvětlením přízemí. Dokonce jsem zvažoval, zda by nebylo vhodnější postavit na našem pozemku úplně nový dům, než se pustit do tak rozsáhlé a finančně nákladné rekonstrukce.

Co bylo třeba v domě předělat, s čím se na vás majitelé obrátili?

Eva: Především bylo třeba hlavní obytný prostor v domě propojit, prosvětlit ho a kompletně upravit dispozici. Vybourali jsme předsíň, WC, spíž, krb, akvárium přesunuli jinam, budovalo se nové schodiště… Možnosti zde však byly značně omezené. Vyměnili jsme dveře, okna, topení, osvětlení, zmodernizovali všechny koupelny. Zcela se proměnila kuchyň.

Tak rozsáhlá rekonstrukce domu zbudovaného ve svahu byla asi hodně komplikovaná. Co představovalo největší zásah?

Eva: Vybourání francouzských oken. Měli jsme problémy se statiky, ale zvládli jsme to. Otevřený obytný prostor teď podepírají tři ocelové sloupy. Hodně se to tu prosvětlilo. Podlahu ze světlého přírodního linolea a převahu bílé barvy doplňují akcenty stříbrného nábytku s červeným sklem a tmavě hnědý koberec. Prostor se opticky ještě víc zvětšil použitím zrcadlových čelních ploch šatních skříní, v nichž se odráží.

Měla jste jasnou představu o barvách?

Dáša: Kromě schodiště, které jsem si vždycky přála bílé, tak ne. Vnímala jsem potřebu prosvětlení interiéru, ale barevnost a jeho celkovou proměnu jsem ponechala v rukou architektky. Samozřejmě že jsem si z předkládaných variant vybírala, ale striktně jsem nic nevyžadovala.

Za jakých podmínek jste s úpravami interiéru souhlasil?

Pavel: Přál jsem si zachovat akvárium. Mořské akvárium je můj dlouholetý koníček a musím uznat, že mu Eva našla skvělé umístění, odděluje předsíň od obývacího pokoje. Také je větší (2 000 litrů vody) a mnohem krásnější než to předchozí.

Čím jste si vy splnila svůj sen?

Dáša: Určitě novou kuchyní, která se mi moc líbí. Je moderní svým vzhledem, ale zároveň i praktická k užívání a také dobře vybavená. Spoléháme na kvalitní spotřebiče značek Gaggenau a Miele. Jsme rádi, že se sem vešly všechny spotřebiče i vinotéka, osobně mám radost z umístění myčky, k níž se už nemusím ohýbat. Jsem velmi spojená s velkým jídelním stolem, kolem kterého se pohodlně posadí 10 lidí. Oceňuji i materiál — corian, z něhož je zhotoven stejně jako pracovní deska kuchyňské linky.

Kde se cítíte nejlépe?

Dáša: Nemám moc času odpočívat, ale ráda sedávám na sedací soupravě před televizní obrazovkou.

Pavel: Často zapnu televizor, ale sedím a pozoruji akvárium, to je moje relaxační místo. Neumím si představit, že by se tu dalo ještě něco lepšího vymyslet. Jsem opravdu spokojený. Ovšem výhledově, pokud mi zdraví a finanční možnosti dovolí, uvažuji o dalším domu na  našem pozemku a ke spolupráci bych si zcela jistě vybral Evu Heyworth ovou. Kromě jiného se mi líbí Evino heslo: Věř svému architektovi!

To hovoří za vše, co myslíte?

Eva: U každé spolupráce jsou nezbytné porozumění a důvěra. Je důležité, aby klient pochopil architekta a nedomníval se, že ten vymýšlí efekty pro svoji slávu, ale že chce svými záměry obohatit jeho život. S Dášou a Pavlem se nám to podařilo.

Intenzitu osvětlení celého interiéru je možné podle potřeby regulovat a prostředí nasvítit podle nálady. Dominuje především nepřímé osvětlení, které se odráží od bílého stropu.  Například čočky svítidel Okia je možné zajímavě kombinovat a natáček podle potřeby

V chodbách jsou umístěna svítidla Milán, která vynikají zajímavým efektem — vytvářejí na stropě tenký kroužek

Původně dubové dveře nahradily bílé a lesklé

Parkety nahradila vyhřívaná podlaha z přírodního linolea ve velmi světlém odstínu kávy s jemným mramorováním

Židle z Kare

Umyvadlo Laufen Palombovi

Baterie Hansgrohe

Přestože je bílé samonosné schodiště zhotovené z kovu, působí subtilně. Ze spodu je osvětleno speciálně umístěnými svítidly v podlaze a svítícími velkými vázami značky Serralunga

Do čelních zrcadlových ploch skříní jsou rafinovaně zapracovány zrcadlové háčky k odkládání svršků

 

Z několika druhů záclonoviny jsou zhotoveny japonské posuvné stěny, které zjemňují celkový výraz interiéru

Schodiště dekorují originály od Pavly Soukupové a speciálně zvětšený plakát zhotovený na míru

Koupelny jsou obloženy skleněnou mozaikou Waterglass značky Sicis. Jsou zde aplikovány tři druhy — zcela průsvitná, průhledná s metaliským leskem a …, prosím doplňte

Zrcadla od značky Alape s posuvnými skleněnými svítidly

Sedací souprava značky Natuzzi má zabudované reproduktory a zařízení pro instalaci iPodu. Doplňuje ji praktický svítící stolek Planet značky Bonaldo

interiér rodinného domu na Moravě – 2012

« 1 z 3 »

Český dům s italskou elegancí

Rodinný dům  stojí na nejvyšší hraně kopce nad půvabnou obcí ve Východních Čechách a poskytuje nádherný výhled do kraje. Vnitřní členění a původní interiér po čase dožil a majitelé se rozhodli pro jeho zásadní úpravy.

Mírně komplikovaná dispozice domu ve zkosených úhlech, nepřehlednost celého prostoru a výrazová mnohotvárnost byla změněna na jednoduché funkční souvislosti s minimem výrazových prostředků. Ing. arch. Eva Heyworth navrhla řešení, které domu vdechlo nový život a nadčasový světlý design.

Úpravy domu probíhaly ve dvou úrovních. Pod travnatou terasu před stávajícím domem se vestavěl bazén s wellness prostorem čítajícím ještě saunu, ochlazovací bazének a relaxační prostor s terasou. Celkem se prostory rozšířily o 111m2 a terasa o 70m2. Bazén byl s domem propojen chodbou a točitým schodištěm ústícím do obývacího pokoje. Vytvořila se tak nová obytná zóna mimo hlavní dům s úžasným komfortem pro odpočinek rodičů a hry dětí.

Výhled z terasy pokrývá celé údolí.

Druhá úroveň úprav probíhala uvnitř domu. Zvětšila se vstupní hala a opticky se propojila s obytným prostorem prosklenou stěnou s dveřmi. Byly zarovnány některé složitě vedené příčky a kuchyň se rozšířila o původní spíž. Celý prostor byl sjednocen stejnou podlahovou krytinou- přírodním marmoleem Forbo. Původní dubové dveře běžné výšky byly vyměněny pro komfort vysokého majitele za lakované dveře na plnou výšku podlaží s průchozí výškou 210 cm. Bylo lépe využito místo pod velkým střešním světlíkem z místa pro květiny na prostor pro čtení a květiny. Docílilo se toho vybouráním zvýšeného truhlíku a zjednodušením krbové stěny. Chodba k ložnicím byla částečně oddělena skleněnou příčkou.

Koupelny rodičů i dětí dostaly mimo lepší dispozici i nový obklad z italské skleněné mozaiky, nové zařizovací předměty, zrcadla i doplňky. Podlaha v koupelnách je stejná jako v ostatních prostorách – krémově zbarvené marmoleum Forbo Barbados.

Kuchyň získala na prostoru, vešlo se více úložných prostor a zjednodušila se tvarově i stylem.

Celý obdélník kuchyně a vstupní haly dostaly osvětlení přes pnutý bílý podhled Barrisol, které prostory rozzáří večer. Povrchová úprava kuchyně je v lesklém laku kávové barvy s bílou deskou z Corianu, která umožňuje bezespárý snadno udržovatelný povrch s kompaktni úpravou dřezu ze stejného materiálu. Místo na sklo bylo vytvořeno zavěšeným skleníkem navazujícím na barové sezení. Krb byl obložen vodorovně proužkovaným travertinem s otevřenými kavitami. Celý obytný prostor kuchyně, obývacího pokoje s krbem, tv a místem na čtení je přehledný, vzdušný a dobře osvětlený velkými francouzskými okny. Propojení s kuchyňským koutem umožňuje lepší komunikaci mezi členy rodiny. Nová moderní nízká sedačka tvaru L300x 390cm ve světlém tónu sem padne jakoby byla prostoru „ulita“ na míru, přestože je skutečně velká, prostoru nijak nedominuje, ale zapadá do něj. Podlaha pod sedačkou je zjemněna vysokým kobercem od firmy Boca Praha.

Na francouzských oknech byly použity záclonové japonské stěny ze dvou druhů látek a závěsy z bílé šusťákové látky ovládané elektricky.

Styl zařízení byl postaven na světlé jemné kombinaci barev bílá kávová a kontrastu s přírodní kůží na sedacím nábytku a přírodním dřevem na původních oknech.

Vybavení nábytkem a doplňky zprodukovala firma mladá flexibilní firma Punto Design specializující se na italský značkový nábytek.  V celém domě včetně dětských pokojů a pracovny byl použit praktický systém závěsných skříněk Bimax v lesklých a matných lakovaných úpravách.

Dětské pokoje dostaly nový vzhled, jejich nevýhoda, zapadlost, způsobená vysokými parapety u oken, byla napravena zvýšenými pódii na spaní a práci. Povrch zvýšených částí pokojů byl potažen hebkým kobercem, aby se na něm hezky hrálo a hrana pódia se využívá jako knihovnička. Postele Bimax Barcode s pohyblivými čely s nočními stolky jsou provedeny v technické prošívané látce v bílé a šedé barvě. Dívčí pokoj je růžovo bílo fialový a chlapecký zeleno šedo bílý. Pracovní stůl chlapce a stůl v pracovně jsou od firmy Kristalia Think K. Dívka má pracovní stůl Kare. Pracovní křesílka v bílé kůži jsou Mantis od firmy Kristalia. Kulatý červený koberec v pracovně je ze 10% novozélandské vlny News od španělské firmy Nanimarquina

Prubířským kamenem pro architektonické studio bylo vytvoření dostatečných úložných prostor. Místa bylo obecně dost, ale dispozičně a nábytkem nevyhovovalo. U vstupního prostoru je umístěna velká zavěšená skříň pro sezónní oblečení a obuv atyp výroba firma HAT.  V technické místnosti se našlo místo pro velkokapacitní úložné skříně sériové výroby. A protože místnost nenabízela dostatečnou hloubku, byly zde zvoleny skládací dělené dveře, které zaberou pouze polovinu původně potřebného místa.

Mezi ložnicí rodičů a obývací částí domu je umístěna průchozí šatna, zařízená standardními šatními moduly italského výrobce Bimax. Nástěnné moduly jsou ukryty za síťovými roletami Bimax Zazá v materiálu vytvořeným na bázi síťoviny, která věci na policích chrání před prachem, kouřem a hmyzem a přitom prostor opticky nezmenšuje a neuzavírá a umožňuje přehled o to, co je uvnitř.

Konečné řešení úložných prostor doplňují kapacity v dětských pokojích typ f. HAT. a v pracovně. Skříně, malé skříňky a poličky jsou rozloženy tak, aby navazovaly na rozložení místností, respektovaly jejich určení a zároveň poskytly dostatek místa pro ukládání věcí.

Rekonstrukce barokního statku – 2006

« 1 z 2 »

rekonstrukce domu z 80. let s interiérem

Rekonstrukce vily z 80.let v Černošicích včetně interiéru a zahrady s bazénem. Pokračování textu rekonstrukce domu z 80. let s interiérem