IMG_2129

interiér rodinného domu na Moravě – 2012

« 2 z 3 »

Český dům s italskou elegancí

Rodinný dům  stojí na nejvyšší hraně kopce nad půvabnou obcí ve Východních Čechách a poskytuje nádherný výhled do kraje. Vnitřní členění a původní interiér po čase dožil a majitelé se rozhodli pro jeho zásadní úpravy.

Mírně komplikovaná dispozice domu ve zkosených úhlech, nepřehlednost celého prostoru a výrazová mnohotvárnost byla změněna na jednoduché funkční souvislosti s minimem výrazových prostředků. Ing. arch. Eva Heyworth navrhla řešení, které domu vdechlo nový život a nadčasový světlý design.

Úpravy domu probíhaly ve dvou úrovních. Pod travnatou terasu před stávajícím domem se vestavěl bazén s wellness prostorem čítajícím ještě saunu, ochlazovací bazének a relaxační prostor s terasou. Celkem se prostory rozšířily o 111m2 a terasa o 70m2. Bazén byl s domem propojen chodbou a točitým schodištěm ústícím do obývacího pokoje. Vytvořila se tak nová obytná zóna mimo hlavní dům s úžasným komfortem pro odpočinek rodičů a hry dětí.

Výhled z terasy pokrývá celé údolí.

Druhá úroveň úprav probíhala uvnitř domu. Zvětšila se vstupní hala a opticky se propojila s obytným prostorem prosklenou stěnou s dveřmi. Byly zarovnány některé složitě vedené příčky a kuchyň se rozšířila o původní spíž. Celý prostor byl sjednocen stejnou podlahovou krytinou- přírodním marmoleem Forbo. Původní dubové dveře běžné výšky byly vyměněny pro komfort vysokého majitele za lakované dveře na plnou výšku podlaží s průchozí výškou 210 cm. Bylo lépe využito místo pod velkým střešním světlíkem z místa pro květiny na prostor pro čtení a květiny. Docílilo se toho vybouráním zvýšeného truhlíku a zjednodušením krbové stěny. Chodba k ložnicím byla částečně oddělena skleněnou příčkou.

Koupelny rodičů i dětí dostaly mimo lepší dispozici i nový obklad z italské skleněné mozaiky, nové zařizovací předměty, zrcadla i doplňky. Podlaha v koupelnách je stejná jako v ostatních prostorách – krémově zbarvené marmoleum Forbo Barbados.

Kuchyň získala na prostoru, vešlo se více úložných prostor a zjednodušila se tvarově i stylem.

Celý obdélník kuchyně a vstupní haly dostaly osvětlení přes pnutý bílý podhled Barrisol, které prostory rozzáří večer. Povrchová úprava kuchyně je v lesklém laku kávové barvy s bílou deskou z Corianu, která umožňuje bezespárý snadno udržovatelný povrch s kompaktni úpravou dřezu ze stejného materiálu. Místo na sklo bylo vytvořeno zavěšeným skleníkem navazujícím na barové sezení. Krb byl obložen vodorovně proužkovaným travertinem s otevřenými kavitami. Celý obytný prostor kuchyně, obývacího pokoje s krbem, tv a místem na čtení je přehledný, vzdušný a dobře osvětlený velkými francouzskými okny. Propojení s kuchyňským koutem umožňuje lepší komunikaci mezi členy rodiny. Nová moderní nízká sedačka tvaru L300x 390cm ve světlém tónu sem padne jakoby byla prostoru „ulita“ na míru, přestože je skutečně velká, prostoru nijak nedominuje, ale zapadá do něj. Podlaha pod sedačkou je zjemněna vysokým kobercem od firmy Boca Praha.

Na francouzských oknech byly použity záclonové japonské stěny ze dvou druhů látek a závěsy z bílé šusťákové látky ovládané elektricky.

Styl zařízení byl postaven na světlé jemné kombinaci barev bílá kávová a kontrastu s přírodní kůží na sedacím nábytku a přírodním dřevem na původních oknech.

Vybavení nábytkem a doplňky zprodukovala firma mladá flexibilní firma Punto Design specializující se na italský značkový nábytek.  V celém domě včetně dětských pokojů a pracovny byl použit praktický systém závěsných skříněk Bimax v lesklých a matných lakovaných úpravách.

Dětské pokoje dostaly nový vzhled, jejich nevýhoda, zapadlost, způsobená vysokými parapety u oken, byla napravena zvýšenými pódii na spaní a práci. Povrch zvýšených částí pokojů byl potažen hebkým kobercem, aby se na něm hezky hrálo a hrana pódia se využívá jako knihovnička. Postele Bimax Barcode s pohyblivými čely s nočními stolky jsou provedeny v technické prošívané látce v bílé a šedé barvě. Dívčí pokoj je růžovo bílo fialový a chlapecký zeleno šedo bílý. Pracovní stůl chlapce a stůl v pracovně jsou od firmy Kristalia Think K. Dívka má pracovní stůl Kare. Pracovní křesílka v bílé kůži jsou Mantis od firmy Kristalia. Kulatý červený koberec v pracovně je ze 10% novozélandské vlny News od španělské firmy Nanimarquina

Prubířským kamenem pro architektonické studio bylo vytvoření dostatečných úložných prostor. Místa bylo obecně dost, ale dispozičně a nábytkem nevyhovovalo. U vstupního prostoru je umístěna velká zavěšená skříň pro sezónní oblečení a obuv atyp výroba firma HAT.  V technické místnosti se našlo místo pro velkokapacitní úložné skříně sériové výroby. A protože místnost nenabízela dostatečnou hloubku, byly zde zvoleny skládací dělené dveře, které zaberou pouze polovinu původně potřebného místa.

Mezi ložnicí rodičů a obývací částí domu je umístěna průchozí šatna, zařízená standardními šatními moduly italského výrobce Bimax. Nástěnné moduly jsou ukryty za síťovými roletami Bimax Zazá v materiálu vytvořeným na bázi síťoviny, která věci na policích chrání před prachem, kouřem a hmyzem a přitom prostor opticky nezmenšuje a neuzavírá a umožňuje přehled o to, co je uvnitř.

Konečné řešení úložných prostor doplňují kapacity v dětských pokojích typ f. HAT. a v pracovně. Skříně, malé skříňky a poličky jsou rozloženy tak, aby navazovaly na rozložení místností, respektovaly jejich určení a zároveň poskytly dostatek místa pro ukládání věcí.