byt s terasou a rekonstrukce interiéru – 2002

« 1 z 2 »

Motto: citát autora Encyklopedie moderního nábytku – Mel Bryars.

Poznej, kým jseš a pak tím buď.

Naše motto: Řekni mi čím chceš být a já Ti pomohu se tím stát.

 

Interiér jako pasparta našeho snění i směřování.

Napsala akad. arch.Ivana Naegele

 

Interiér je obrazem našich přání možností, splnění snů o nalezení sebe sama. Snad právě proto přitahují vlastní interiéry architektů pozornost, neboť v nich se nejvíce odrazí všechny součásti celku našeho bytí v profesionální úrovni. Malíři malují obrazy, architekti realizují rámec našim snům i praktickým potřebám.

 

Architektka Eva Heyworth je autorkou v plném smyslu slova. Představujeme Vám její vlastní byt ve kterém se funkčnost snoubí s elegancí a čistotou. Interiér, který jako souhrn moderního i romantického, funkčního i nostalgického vypovídá o postmoderním směřování i o obrušování hran purismu. Všichni toužíme po nalezení harmonie prostoru. Zde je přítomna, jako obraz autorčina vysokého vkusu, citu k prostoru i barvám, i v pravdivosti k jejím vlastním potřebám i způsobu bytí.

 

Městský byt na nábřeží s vysokými stropy, s dynamikou energie řeky za okny zklidňuje duši jemným barevným laděním béžové, bílé, leskem šedostříbrného kovu, kávovou barvou stěn a elegancí elementárních tvarů. Válce světel, kužele nádob na květiny geometrie koberců a dlažeb, střídmou elegancí pohodlného nábytku i jednoduchých linií prostorů očisty, elegancí kvalitních armatur a leskem dokonalého designu bílého porcelánu, spolehlivou a přátelskou funkčností dokonale vybavené kuchyně, osazenou solidní dřevěnou deskou, kotvící jako loď v energetickém centru bytu. Vaření se stává uměním a jídlo výtvarným dílem a zdrojem energie vybízející ke komunikaci nejen s našimi základními potřebami. To vše Vás nenechá na pochybách. Ano, ocitli jste se v interiéru 21. století. V interiéru, který nese nejen vizi, ale v němž se dá žít. Život je tu přítomen v tónech barevných akcentů v červených dotycích lůžka, ve vínově červeném povrchu komody nesoucí informační zdroje naší doby, i v barvách obrazů připomínajících nádheru a renesanci dob dávno minulých. Neboť čas je pouhým přeludem a zde jste se strůjkyní vlastních snů obklopeni výtvarnými díly blízkými autorčině duši. Přijměte pozvání ke kontrastům moderního i k nostalgii romantiky.

 

Vstup: vysoké, noblesní vstupní dveře Vás vtáhnou do jasně geometricky zorganizovaného prostoru, koberec složený ze čtverců Heuga v barevné férii rezonuje s kubicky jasnou a přehlednou knihovnou. Ve scénografickém prostoru dlouhé chodby osvícené řadou jednoduchých světel Vás cesta nabádá ke vstupu do hlavního obytného prostoru, cestou minete vstupy do prostorů dětské ložnice koupelny, pokoje pro hosty a toalety. Vstup je jasným logickým gestem, členěním prostoru tak jako celkový přístup k rekonstrukci bytu. Nalezení logiky dispozice při rekonstrukci prostorů používaných původně k jiným účelům, bývá vždy prubířským gestem autora. Zde je nalezená koncepce jasná hned při otevření dveří, cílový prostor obývání je až scénograficky, ale přesto jasně umístěn na konci chodby. Cestou k němu Vás knihovna nenechá na pochybách, navštívili jste byt člověka pro něhož knihy nejsou výtvarnou atrapou. Koberec snese vysokou zátěž a obrazy, které uzříte cestou Vás příjemně naladí. Chodba jako cesta, chodba pro prostor k naladění. Světla Vám cestu spolehlivě vytyčí: design pro Obecní dům v Praze. Krása tkví v jednoduchosti. Svítidlo žárovky nezakryté cingrlátky jako výraz jednoduchosti primárního zdroje světla autorku oslovilo již při navrhování svítidel v Obecním Domě. Světlo se samo o sobě stává v tomto bytě výtvarným artefaktem v logice jeho umísťování a proto není třeba ho dále dekorovat.

 

Osvětlení: Málokdy se v interiéru pravdivě zhodnocuje a definuje nosnost světla jako podstatné dimenze vytváření prostoru.

nový bytový objekt Hlubočepy – 2001

rekonstrukce rodinného domu a interiéru severní Čechy – 2014

Zadáním byla celková rekonstrukce dvou podlaží rodinného domu – třetí podlaží již bylo zrekonstruované. Další úkol byl návrh nových fasád, zahrady, schodišť a pergol kolem domu. Okna a dveře mohla být měněna jen ve dvou spodních patrech. Dům je umístěn v severojižním svahu s výškovým rozdílem patra, s příjezdem a vstupem ze severu. Dispozice byla vybourána, zůstaly jen nosné zdi, byly navrženy nové dispozice obou pater. Spodní bylo navrženo pro dceru –obývací pokoj s pracovnou, ložnice s velkým šatníkem a koupelna. Vstupní hala se vstupem z garáže, garáž, prádelna, toaleta a technická místnost byly ponechány společné. Nové schodiště bylo od obývacího pokoje dcery odděleno stěnou ze satinovaného skla a bylo pohledově uplatněno. Horní rodičovské patro bylo rozčleněno na obývací pokoj s jídelnou a kuchyní, koupelnu s toaletou, dvě ložnice velkými šatníky. Kuchyň byla oddělena od obývacího pokoje schodištěm se skleněným zábradlím. Okno u pracovního pultu na sever bylo rozšířeno. Pracovní pult kuchyně s konzolovou deskou bude sloužit jako snídaňová pult. Všechna okna byla vyměněna za francouzská a místnost se tak prosvětlila a propojila se zahradou na jihu. V pokoji byl nevhodně umístěný komín, který by tvořil za sezením pozitivní roh. Celou stěnu jsme proto dozdili do roviny jako kapsu pro suvné dveře a přebytečnou hloubku jsme využili na niky za sezením. Následně byla stěna obložena kamennými leštěnými deskami po celé své délce. Na stěně s jídelním stolem Kristalia Sushi byly umístěny dvě hliníkové knihovny AL ve tvaru stromu a křeslo Moroso -Antibodi . Jídelní židle Vitra Eames, zrcadlo proti schodům Bonaldo. Na protější stěně pod mramorovou stěnou je umístěno sezení – B and B – Charles, stolky Minotti. Osvětlení všech prostor domu variabilní osvětlení Occhio.

pavlačový sedmipodlažní dům se 124 byty – 2002

Zadání bylo navrhnout činžovní dům s maximálním počtem malometrážních bytů. Pozemek byl poměrně malý a podstatná část plochy byla nezapočitatelná, protože to byla rezervní plocha pro vedlejší pozemek školy. Dále orientace ke světovým stranám byla nepříznivá, takže nejoptimálnější forma dispozičního řešení domu s malometrážními byty byla pavlačový dům s otevřenými pavlačemi, kterými bude realizován vstup do bytů. Dům má dvě patra podzemních garáží s vjezdem ze Štěpařské ulice. Má dva výtahy a 124 bytových jednotek od 60m2 do cca 120m2 větší byty jsou v ustupujícím 7.NP domu. Před objektem je krátkodobé parkování pro návštěvy a na pozemku domu je také dětské hřiště.

rodinná vila v Praze 2001-2007

« 1 z 4 »

Dům je umístěn na severojižním svahu s vjezdem z jihu a výhledem na město na sever, obytné místnosti mají východní a západní orientaci. Po zpracování několika forem obkladu pláště byla vila nakonec obložena bílým kamenem v extrémně velkých formátech až 350 cm x 50cm na výšku, aby bylo podpořeno lidské měřítko. Rodinná vila s podlahovou plochou 2500 m2 je pro dokonalý komfort vybavena těmi nejmodernějšími technologiemi – dům lze ovládat přes IPad, vytápění z vrtů v zahradě, chlazené stropy, klimatizace, posílení signálu mobilních telefonů, fotovoltaika na výrobu elektřiny, čištění a chlazení vody, úprava železité vody na zalévání zahrady, automatická závlaha, náhradní zdroj, domácí kino, golfový trenažér, fitness, 15 m vnitřní bazén, sauna, parní lázeň, místnost na jógu,herna pro děti, venkovní bazén na zimu zakrytý terasou. Okna velkých formátů jsou zasklena trojsklem a vybavena, venkovními žaluziemi, sítěmi proti hmyzu a dokonalými suvnými mechanismy. Četná střešní okna jsou ze skla bioclean – odolného proti zašpinění. Garáž pro tři auta s vraty v celku s venkovní pergolou – pergola a interiér domu návrh studio Olgoj Chorchoj.